RSS

Nem ma kezdtük a mobil internetet

í­rta: mobilnet ; 2008.10.31. 11:38

Ha nagyon kellett, már 4-5 évvel ez előtt is használhattuk a mobilhálózatokat internet-hozzáférésre, de a második generációnak nevezett, akkoriban a legfejlettebb szabványnak számító GPRS (General Packet Radio Service – általános csomagkapcsolt rádiós szolgáltatás) csupán az analóg modemek sebességére volt képes; a jó esetben 40-50 kilobit letöltése másodpercenként csak az igazán elszántakat vitte rá arra, hogy mobilon e-mail-ezzenek, böngészésről pedig még nem is beszéltünk. Korábbra nem érdemes visszamenni az időben, a hagyományos GSM rendszer a maga 9,6 kilobites sebességével, és vonalkapcsolt technológiájával gyakorlatilag alkalmatlan volt nagyobb adatmennyiség küldésére vagy fogadására. Voltak persze korábban is próbálkozások, a valószínűleg csak kevesek számára ismerősen csengő HSCSD (High Speed Circuit Switched Data - nagy sebességű vonalkapcsolt adatátvitel) már a GPRS-éhez hasonló sebességet biztosított, csak megbízhatatlan, és rettenetesen drága is volt. No, persze a megbízhatóság a GPRS szolgáltatásnak sem volt állandó eposzi jelzője a kezdeti időkben, de ennek nem maga a technológia, hanem a szolgáltatók jellemzően alulméretezett hálózati kapacitása, és az átgondolatlan szolgáltatás-kínálata volt az oka.

Érdemes itt megemlékezni arról, amikor a Matáv beszüntette a híres-hírhedt Mindenkinet csomagját, ami akkoriban – a szerzőhöz hasonlóan – sokaknak az elérhető árú modemes nethozzáférés szinonimája volt. Erre válaszul, pár hónappal később a Vodafone az akkor még korlátozott kapacitású GPRS hálózatán hasonló, 3000 forint körüli havidíjjal korlátlan adatforgalmat ígérő mobilinternet-csomagot kezdett értékesíteni. Tömegek álltak sorba a szolgáltató boltjaiban, és vásárolták az Ericsson R600-as telefonját, meg az akkor még forradalminak számító mobil internetet, azonban, amikor használni is akarták, jött a fekete leves: a kapcsolat a valóságos helyett inkább „mesés” volt (hol volt, hol nem volt…), de inkább nem volt. Ha éppen lehetett is csatlakozni, akkor is lassú volt az adatátvitel, megszakadtak a letöltések, stb. Utólag világossá vált, hogy a szolgáltató hálózata nem bírta a hirtelen megnövekedett terhelést, ezért később be is vezettek a korábban korlátlan csomagra egy 200 megabájtos havi limitet.

A hazai mobil operátorok tanulva a fiaskóból, akkor futottak ismét neki a mobilnet népszerűsítésének, amikor már jelentős EDGE (Enhanced Data rates for Global Evolution, vagy EGPRS) lefedettséggel rendelkeztek. Ez a két és feledik generációnak nevezett technológia a GPRS továbbfejlesztett változata, mely már 100 kilobit feletti adatátviteli sebességet biztosított másodpercenként. Ez a gyakorlatban is már használható mobil internetezési lehetőséget jelentett, és jelent ma is azokon a területeken, ahol nem érhető el 3G lefedettség. Levelezésre és alapszintű böngészésre az EDGE is alkalmas, de például egy Youtube videó letöltésébe nem érdemes belekezdeni.
 
(folytatása következik)
: vodafone edge gprs ericsson r600 szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilnet.blog.hu/api/trackback/id/tr70751111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Ide írd, amit keresel:

Nem találod? Írj e-mailt, és segítünk!

Szolgáltatók

süti beállítások módosítása