RSS

Mobil szélessáv?

í­rta: mobilnet ; 2008.11.03. 10:00

Van szolgáltató, amely már az EDGE-et is ide sorolja, de mi ne tegyünk így, valódi mobilhálózaton elérhető szélessávú hozzáférést a harmadik generációs technológiák (3G), a UMTS és a még gyorsabb HSPA jelentenek. A műszaki háttér annyira nem is érdekes, a lényeg, hogy itt is csomagkapcsolt hozzáférésekről van szó, és hogy a UMTS már megközelíti a korai ADSL csatlakozások sebességét, a HSPA (vagy HSDPA) pedig már több megabites gyakorlati hozzáférést biztosít. (Az elméleti maximum területtől, szolgáltatótól és készüléktől függően 1,8-3,6-7,2 Mbps, a gyakorlatban elérhető letöltési sebesség 1,3-4 Mbps, a feltöltési sebesség pedig jellemzően 0,3-1,2 Mbps között mozog.)

A mobilhálózatokon a gyakorlatban elérhető sávszélesség sok tényező függvénye. Ha optimális esetben a hálózat által kínált maximális sebességet a készülékünk is támogatja, akkor is függ az érték az időjárási viszonyoktól, attól, hogy egy helyben vagyunk, vagy utazunk éppen, de például attól is, hogy az adott cellában hányan használnak még mellettünk adatkapcsolatot.

A Pannon esetében általánosságban elmondható, hogy ahol van térerő, ott elérhető az EDGE szolgáltatás, a T-Mobile EDGE lefedettsége ennél kisebb. Ahol az arra alkalmas mobiltelefonok jeleznek 3G hálózatot, ott általában van HSPA kapcsolatra is lehetőség. A Vodafone átugrotta az EDGE technológiát, az nem érhető el a hálózatában, de a HSPA-ra vonatkozó állítás a piros szolgáltatóra is igaz. Ez azt jelenti, hogy Magyarország szinte teljes területén (a lakott területek szinte 100 százalékán) lehetőség van elfogadható sebességű mobil internet kapcsolatra valamelyik szolgáltatónál, és egyre több helyen (2008 végére már sok száz településen) futhatunk bele valódi szélessávú kapcsolatot jelentő HSPA hálózatba. Mivel a szolgáltatók lefedettsége között komoly különbségek lehetnek, megrendelés előtt mindenképpen érdemes (ha van rá mód) kipróbálni a későbbi használat helyén a viszonyokat. (Ennek lehetőségeiről részletesen egy későbbi posztban írunk majd.)

(Folytatása következik)
 

: vodafone pannon edge t mobile gprs szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilnet.blog.hu/api/trackback/id/tr77753912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Ide írd, amit keresel:

Nem találod? Írj e-mailt, és segítünk!

Szolgáltatók

süti beállítások módosítása