RSS

MOBILnet a gyakorlatban - általánosságok

í­rta: mobilnet ; 2008.11.06. 14:34

A helyhez nem kötött internetkapcsolat előnyeit talán nem kell magyarázni, az, hogy bárhol kapcsolódhatunk notebook vagy mobiltelefon segítségével a világhálóra, egészen döbbenetes élmény. Telefon esetében talán egyszerűbb a helyzet, elég csak elindítani a készülék netböngészőjét, és máris pillanatok alatt töltődnek le a weboldalak. A mai készülékek böngészői már komoly tudással bírnak, és képesek a kisméretű kijelzőkre optimalizálni a weblapokat, de jó alternatíva bármilyen mobilon az ingyenes Opera Mini szoftver is. Ha jellemzően információ-szerzésre kell az internetkapcsolat, vagy egyszerű levelezésről van szó (inkább e-mail olvasásról), akkor elegendő lehet egy nagyobb kijelzővel rendelkező mobiltelefon, és a hagyományos mobil-előfizetés mellé megrendelt 50-100 megabájtos havi adatmennyiséget magában foglaló netes csomag.

Ha teljes értékű internet-kapcsolat megvalósítása a cél, akkor mindenképpen szükség lesz egy noteszgépre vagy egy most egyre divatosabb netbookra. Egyre több notebookban található meg beépítve 3G/HSDPA modem, ez esetben csak egy SIM kártyát kell a gépbe dugni, és a megfelelő szoftverben a Csatlakozás gombra kattintani. Ha nem rendelkezik a gépünk beépített modemmel, akkor két megoldás közül választhatunk. Vagy PCMCIA/Express Card bővítőhelyre dugható adatkártyát, vagy pedig USB portra csatlakozó modemet választhatunk. Utóbbinak nagy előnye, hogy bármilyen számítógépen perceken belül használható, hiszen a működéshez szükséges meghajtóprogramok az eszköz memóriájában megtalálhatóak. (A hagyományos adatkártyákat általában külön kell telepíteni a gépre.)

Amennyiben sikerült telepíteni a modemet (tényleg csak néhány gombnyomás), és aktív a kapcsolat, az internethozzáférés a megszokott módon használható. A csatlakozáshoz használt szoftver a legtöbb esetben kijelzi, hogy éppen milyen típusú szolgáltatás (GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA) áll rendelkezésre, de rövid idő után ezt már a kapcsolat sebességéből is érezni fogjuk. Noteszgépet mobilnettel együtt több szolgáltató is forgalmaz, azonban mindenképpen érdemes alaposan körülnézni a notebook-kereskedők kínálatában, mert nem biztos, hogy a mobil operátorok által kínált gépek a leg korszerűbbek, vagy éppen a legjobb áron (többnyire részletfizetéssel) kínálják azokat. Tudják, cipőt a cipőboltból!

Sokrétű internethasználatot lehetővé tesz a mobiltelefonos kapcsolat, de ahogy fentebb, a hálózati technológiák, és sebességek részletezésénél látható volt, a hozzáférés nem szimmetrikus, a letöltés sebessége mindig nagyobb, mint a feltöltésé. Bár egyre több helyen érhető el már a szolgáltatók hálózatában gyors feltöltést is lehetővé tevő cella, de ezeket nem támogatja minden eszköz. Így általánosságban fontos megjegyeznünk, hogy amíg nagyobb adatmennyiség letöltésére alkalmas lehet a mobil internet, addig nagy fájlok (nagyfelbontású képek, videók, stb.) feltöltésére csak korlátozottan használható, erre továbbra is a vezetékes kapcsolat a jobb megoldás!
 

: mobiltelefon hsdpa opera mini netbook szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilnet.blog.hu/api/trackback/id/tr18753980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Ide írd, amit keresel:

Nem találod? Írj e-mailt, és segítünk!

Szolgáltatók

süti beállítások módosítása